Puno se toga promenilo od kraja devedesetih godina kada je internet zajednica u Srbiji i svetu tek bila u procesu formiranja. Većina sajtova iz tog perioda danas bi delovala jako smešno i gotovo beskorisno jer je celokupna internet zajednica evoluirala iz godine u godinu prateći zahteve tržišta, pa smo tako danas došli do nove problematike koju treba da prevaziđe jedan prosečan web sajt. Naime u početku su bili popularni sajtovi sa bazičnim informacijama gde se nije mnogo pažnje posvećivalo estetskom izgledu, što zbog tehničkih ograničenja, što zbog neshvatanja vrednosti same estetike pri kreiranju web rešenja, jer je za početak i samo automatizovanje pojedinih procesa kao i lakoća dostupnosti informacija mnogima bila dovoljna.

Prvu novinu na polju estetike doneli su sajtovi izrađeni u Flash-u i kao takvi za prošla vremena doneli su dobru valorizaciju unetog truda u estetsko šminkanje internet prezentacije. Obzirom da su se vremena rapidno menjala i pretraživači nisu više tako voleli flash sajtove, neminovno se moralo vratiti HTML tehnikama izrade jer pretraživač u back-end delu priče nije u stanju da čita slike već samo tekst pa se HTML sajt na neki način morao ulepšati kako bi ispunjavao nove estetske norme modernih rešenja.

Mnogi poslovi postaju najbolji tek kada
za njih bude izabrana prava osoba!

HTML je konačno dobio svoje drugare u vidu CSS-a i Javascript-a koji su mu pomogli da prevaziđe nametnute estetske norme modernih sajtova. No kao i u običnom svetu i u programiranju nema prijateljstva bez interesa i određene cene. Sajtovi modernih izgleda kakve možemo sresti danas uglavnom su kreirani uz pomoć HTML 5 i gomile javascript-a i CSS-a što znatno doprinosi vizuelnom utisku ali i znatno otežava učitavanje samog sajta i smanjuje korisnički doživljaj i ukoliko sajt nije dobro optimizovan dovodi do velikog broja odlazaka sa sajta bez ostvarene konverzije. Pri kreiranju bloga MeyoBox opredelio sam se za gotovu temu zasnovanu na WordPress sistemu za unos sadržaja, ali sam dobrim delom obratio pažnju na brzinu učitavanja sajta bez smanjivanja estetskog dela priče.

U poslednje vreme sve više nailazimo na brojne samoproklamovane eksperte, razne agencije za programiranje, stručnjake za izradu modernih web rešenja koji zapravo nisu u stanju ni liniju koda da ispišu kako treba i svo njihovo umeće svodi se na kupovinu gotovih tema koje u manjoj meri prilagode potrebama kupaca. Ono što svako treba da zna jeste da moderan i vizuelno atraktivan web sajt optimizovan za brzo učitavanje na svim platformama, gde je stručno urađen set neophodnih koraka koje ću dole navesti ne može da košta par desetina eura.

Po mom mišljenju svi ti novoformirani kvazieksperti i agencije koje samo traže svoje parče kolača zapravo više prave štete od koristi jer neminovno dovode do poplave gomile beskorisnih sajtova koji ne donose vlasnicima očekivanu korist ili je donose u nekoj meri i zbog elementarnog nepoznavanja priče dovode do zadovoljstva kupaca usluga ali u realnosti ne donose rezultat kakav bi mogao ili trebalo da donose. Sa druge strane korisnički doživljaj je jako loš dok pretraživači neminovno indeksiraju takve sajtove i dovode do toga da kupci ili neko ko je u procesu kupovine ili pretrage za nekim sadržajem imaju velikih poteškoća da nađu pravi sadržaj/proizvod bez velikog gubljenja vremena. U ovom slučaju jedino profitiraju agencije, freelancer-i bez iskustva, kvazieksperti koji su došli do brzog novca bez previše rada i truda.

Ovim tempom kroz nekoliko godina celokupna internet zajednica može se okrenuti u dva pravca. Jedan pravac je takav da će dovesti do ogromnog junkyard-a gde će internet pretraživači imati velike muke da pozicioniraju u vrh relevantne sadržaje (Google-u dobro ide za sada, videćemo kako će biti u budućnosti). Drugi pravac je uvođenje određene regulative u ovom delu priče koja bi na neki način uredila ovu oblast i koliko toliko išla na zadovoljstvo krajnjih korisnika i poštenih programerskih agencija i freelancer-a.

Koliko je brzina učitavanja sajta zaista bitna

Hosting

Možda predstavlja i krucijalan deo priče kada je reč o brzini učitavanja nekog sajta. Postoji puno bitnih faktora pri odabiru pravog hostinga no ja ću navesti samo neke osnovne. Prva stvar jeste vreme odziva servera gde treba obratiti pažnju da server fizički ne bude daleko od tržišta na koje sajt cilja (iz ove priče mogu se izuzeti Hetzner dedicated i VPS serveri koje zakupljuju skoro svi naši hosting provajderi i kasnije preprodaju usluge).

Druga stvar koju ljudi često zaboravljaju da napomenu jeste reputacija hosting provajdera. U Srbiji je zabeleženo niz prevara gde su mnogi korisnici ostali preko noći bez svojih sajtova bez nade za povratak izgubljenih podataka, tako da treba dobro obratiti pažnju koliko ta firma posluje u Srbiji i na koji način što se danas lako može proveriti na sajtu APR-a. Još jedna bitna stavka jeste back-up vaših podataka i ukoliko hosting provajder ne nudi tu uslugu, zaobiđite ga u širokom luku. Detaljniji opis prilikom odabira hosting provajdera ili kreiranja VPS ili dedicated servera opisaću u nekoj od narednih tema.

CMS

Ono sa čim se developeri stalno susreću jeste problematika unošenja sadržaja. Nijedan developer kojeg ja poznajem, uključujući i sebe nema mnogo strpljenja za unošenje sadržaja na sajt koji se radi za klijenta. Veliku problematiku predstavlja i unošenje sadržaja za delatnost koju ne poznajete, a često se dešava da ni naručilac posla zapravo ne poznaje dobro svoj portfolio proizvoda/usluga pa u dobroj meri morate zapravo da radite i posao content marketera što je veoma nezahvalan i mukotrpan posao koji nažalost jako teško možete da valorizujete.

Danas srećom postoji jako puno dobrih rešenja u vidu PHP framework-a koji omogućavaju olakšan unos sadržaja, a trenutno najpopularnije rešenje jeste WordPress platforma. Da ne pomisli neko da favorizujem WordPress, postoje i druga rešenja poput Joomla, Drupal, Magento itd. no ja se ipak opredeljujem za WordPress jer nudi širok dijapazon dodatnih rešenja koja Vam mogu uštedeti dosta vremena pri kreiranju sadržaja i vizuelnog izgleda po Vašim zamislima. Naravno, uvek postoje pristalice postulata da je najbolje jedan sajt napraviti od nule, kompletno programirajući sve iz početka dok se CMS sistem može kreirati preko Laravel frameworka i u popunosti prilagoditi zahtevima korisnika, no ovaj način nosi svoje breme u vidu vremena potrebnog za realizaciju.

Sadržaj

Prva i osnovna greška koju prave gotovo svi početnici jeste loše optimizovan sadržaj sajtova. Gotovo svakodnevno se srećem sa sajtovima koji u svom sadržaju imaju fotografije teške po nekoliko megabajta koje nisu optimizovane za web. Veliki problem predstavlja i način aplikacije teksta na određene fotografije gde se javlja problem čitljivosti teksta o čemu je pisao i Istok Pavlović na svom blogu. Dobra vest kod korisnika WP sajtova jeste što postoji nekolicina plugin-ova koji vam mogu pomoći u delimičnom rešavanju problema ove vrste.

Čak i ukoliko ste neke fotografije sredili pre postavljanja na sajt i optimizovali ih za web, postoji nekoliko dodataka koji vam mogu uštedeti nekoliko dodatnih kilobajta bez gubljenja kvaliteta samih fotografija.  Ukoliko se radi o video sadržajima, uvek je mudro streaming raditi sa nekog drugog servera poput Youtube-a ili Vimeo-a ili njima sličnih. (ovo se ne računa ukoliko imate dedicated server ili server gde niste ograničeni u pogledu bandwith-a) Kada je tekst u pitanju, on ne predstavlja veliku težinu i problem za brzo učitavanje. Ukoliko Vaš sajt obiluje velikom količinom sadržaja nije loše ni razmisliti o nekom CDN rešenju koje u takvim slučajevima može dosta doprineti krajnjem korisničkom doživljaju.

Keširanje

Mali broj sajtova obraća pažnju na keširanje sadržaja, što predstavlja veliku grešku. Ukoliko vam način poslovanja nameće da veći deo sadržaja istaknete na front page ili ciljano kreiran landing page mudro bi bilo iskoristiti mogućnost keširanja stranice. Šta ovo u suštini znači? Keširanje predstavlja memorisanje većeg dela informacija pri početnom učitavanju sajta tako da sledeći put kada se otvara ista stranica, ukoliko nije bilo većih promena sadržaj će se povlačiti sa lokalnog računara.

Ja lično koristim W3 Total Cache plugin koji mi omogućava da solidno podesim keširanje bez preteranog truda. Naravno sve ovo treba uzeti sa velikom dozom opreznosti, naročito kada je u pitanju minifikacija CSS-a, HTML-a i Javascript-a jer lako se može desiti da neopreznom minifikacijom određenih delova sajta narušite samu funkcionalnost određenih elemenata, a u pojedinim slučajevima gotovo u potpunosti onemogućite pojedine elemente da funkcionišu kao što su na primer slajderi ili pojedini meniji, tako da pre svake akcije dobro proučite način funkcionisanja plugin-a koji koristite za keširanje.

Analiza brzine učitavanja bloga MeyoBox Pingdom Test
Analiza brzine učitavanja bloga MeyoBox Pingdom Test

Testiranje

Kreiranje sajta koji je brz, a opet estetski lep zahteva i detaljno testiranje. Dobra vest je da danas postoji dosta besplatnih alata koji vam omogućavaju detaljnu analizu Vašeg sajta sa detaljnim spiskom neophodnih izmena koje bi učinile Vaš web sajt bržim bez znatnog narušavanja estetike. Alati koje bih svakako svima preporučio i koje smatram neizostavnim jesu:

  1. Google Page Speed Insights koji Vam daje detaljnu analizu vašeg sajta sa preporukama za neophodne izmene. Treba obratiti pažnju i na to da Google ima jako stroge kriterijume koji utiču na celokupnu ocenu a u realnosti ti minusi ne moraju imati efekta na korisnički doživljaj. Svakako sve savete treba detaljno razmotriti jer korisnički doživljaj igra i bitnu ulogu pri rankiranju Vašeg sajta na Google pretraživaču pa je veoma korisno implementirati preporučene savete i rešiti navedene probleme zbog SEO optimizacije.
  2. Sledeći alat koji koristim jeste Yslow ekstenzija za browsere koja daje detaljnu analitiku sajta u pogledu back-end programerskog dela priče kao i zanimljive grafikone težine sajta sa i bez keširanja kao i brojne druge pogodnosti. I ovaj dodatak je naravno besplatan i toplo ga preporučujem svim početnicima.
  3. Još jedan veoma koristan set alata može se naći na sajtu gtmetrix.com gde se prostim unošenjem vaše web adrese dobija detaljna analitika po nekoliko različitih tehnika merenja stepena optimizacije Vašeg sajta. I ovaj set alata je besplatan i mogu ga preporučiti kao neophodan pri proveri kvaliteta izrade web sajtova.

    Analiza brzine učitavanja bloga MeyoBox
    Analiza brzine učitavanja bloga MeyoBox

Zanimljive činjenice

Meni je lično zanimljivo kada vidim da sajtovi nekih naših uticajnih blogera nisu optimizovani u dobroj meri. Ovo naravno može imati dvostruko značenje. Sa jedne strane govori o nedovoljnom iskustvu ili angažmanu pravih ljudi za optimizaciju sajtova koje koriste ili jednostavnim zanemarivanjem ovog dela priče, a sa druge strane govori o tome da je ipak najbitniji deo priče sam sadržaj bloga sa čime se ja uglavnom slažem. Glavna stvar svakog sajta je na kraju ipak sadržaj, dok je sve ostalo samo fejslifting međutim nekada i taj fejslifting može imati bitnog uticaja na celokupni korisnički doživljaj.

Blog Dragana Varagića ne koristi opciju keširanja:

Analiza brzine učitavanja bloga Dragan Varagić
Analiza brzine učitavanja bloga Dragan Varagić

Blog Istoka Pavlovića je pretežak i povlači mnogo memorije pri učitavanju tako da sam tek iz petog puta uspeo da odradim analizu. Istoku zameram i to što mu blog nije mobile friendly odnosno responsive dizajniran, pa kada ga čitam na mobilnom telefonu, stalno moram da šetam levo-desno.

Analiza brzine učitavanja bloga Istok Pavlović
Analiza brzine učitavanja bloga Istok Pavlović

Blog Ivana Minića FTW ne koristi keširanje i gzip kompresiju:

Analiza brzine učitavanja bloga FTW
Analiza brzine učitavanja bloga FTW

Moram napomenuti da čak ni ja nisam uložio dovoljno vremena u ozbiljnu optimizaciju ovog bloga, jer sam jednostavno ograničen vremenom kao najbitnijim resursem ali sam se ipak potrudio i trudiću se da ovaj blog uvek bude maksimalno efikasan i brz u domenu mojih mogućnosti. Napomenuo bih i da je ova tema podložna čestim promenama i trudiću se da je što češće ažuriram.

Besplatna analiza Vašeg sajta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here